Έναν υπουργό σε κατάσταση ραθυμίας, απρόθυμα πειθαρχικά συμβούλια και οργανογράμματα στα χαρτιά θα βρει μπροστά της η τρόικα. Ο Σαμαράς πιέζει τους κυβερνητικούς του εταίρους αλλά η ΔΗΜΑΡ ζητά συμψηφισμό του "λάθος" με την αποφυγή απολύσεων στο δημόσιο...
Ο «εφιάλτης» των απολύσεων επιστρέφει για το Μαξίμου καθώς η τρόικα μετά τη σχετική πίστωση χρόνου που έδωσε στην κυβέρνηση Σαμαρά, με τη βεβαιότητα άλλωστε ότι ουδέποτε θα προχωρήσει το μέτρο της κινητικότητας στο δημόσιο, επανέρχεται ζητώντας εδώ και τώρα αποχωρήσεις από το δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό του κατά 25 χιλιάδες υπαλλήλους μέσα στο 2013.
Ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, με την πολιτική στήριξη της ΔΗΜΑΡ και τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ κατά των απολύσεων, συνεχίζει να έχει το… κεφάλι μέσα στην άμμο αποφεύγοντας ακόμη και να προφέρει τη λέξη «απόλυση» μέσω κάποιων κενών περιεχομένου διαρροών ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει και θα είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».
Το επιτελείο του πρωθυπουργού όμως έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα: Το δημόσιο δεν μπορεί καν να ξεφορτωθεί ούτε τους επίορκους, ούτε τους κοπανατζήδες που με πρόχειρους υπολογισμούς είναι περίπου 800 άτομα. Τα πειθαρχικά συμβούλια που λειτουργούν με δημοσίους υπαλλήλους βγάζουν « λάδι» όλες σχεδόν τις υποθέσεις, οι δικαστικοί βγάζουν αποφάσεις, τη μία μετά την άλλη, υπέρ εργαζομένων που προσφεύγουν κατά του μέτρου της κινητικότητας και οι υπουργοί πιέζουν τους γενικούς τους γραμματείς να στείλουν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα κενά που υποτίθεται ότι έχουν για να στελεχωθούν από εκείνους που θα μπουν στο καθεστώς κινητικότητας.
Οι πληροφορίες λένε πως ακόμη και μέχρι σήμερα υπάρχουν υπουργεία που δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη χαρτογράφηση των κενών θέσεων για τις οποίες έχουν ανάγκη ενώ στασιμότητα επικρατεί και στον έλεγχο των πιστοποιητικών πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων όπου σε πολλές περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί ακόμη και πλαστά δικαιολογητικά.
Αυτή την κατάσταση θα βρει μπροστά της η τρόικα η οποία σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης δεν έβγαλε από το τραπέζι των συζητήσεων το αίτημα για απολύσεις στο δημόσιο παρά τα όσα επιμένει να λέει μέχρι και σήμερα ο κ. Μανιτάκης και η ΔΗΜΑΡ. Ενδεικτικής της αντίληψης που υπάρχει στην Αγίου Κωνσταντίνου για το θέμα των απολύσεων είναι η δήλωση που έκανε προ ημερών ο Θ. Μαργαρίτης περί… συμψηφισμού του «λάθους» του ΔΝΤ με την πίεση της τρόικας για απολύσεις…
«Γαλάζιοι» υπουργοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το συγκεκριμένο μέτωπο και θεωρούν ότι η κυβέρνηση πολύ γρήγορα θα βρεθεί ενώπιον οδυνηρών αποφάσεων επειδή από την πρώτη στιγμή απέφυγε να βάλει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων μιλώντας ανοιχτά και με ειλικρίνεια για το αίτημα της τρόικας να μικρύνει δραματικά το δημόσιο. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι οι βουλευτές στη ΝΔ που μέχρι και σήμερα θεωρούν πως ένα μεγάλο μέρος των οδυνηρών μέτρων που έχουν περάσει στα μνημόνια οφείλονται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση απέφυγαν να μιλήσουν για το … ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο.
Το θέμα όπως όλα δείχνουν θα απασχολήσει και τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει απέναντί του, τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη οι οποίοι με… εμφατικό τρόπο αρνούνται το ενδεχόμενο των απολύσεων. Από την άλλη ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως με τους ρυθμούς που προχωρά το Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο στόχος για τους 25 χιλιάδες σε κινητικότητα δεν θα επιτευχθεί ούτε το… 2020 . Όπως άλλωστε είπε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου: «Αυτή την ώρα, δεν μιλάμε για απολύσεις…».