Δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων συγκρούστηκαν με διαδηλωτές οι οποίοι πετούσαν πέτρες εναντίον τους σήμερα, καθώς οι ταραχές συνεχίζονται και ενδέχεται να περιπλέξουν τις νέες προσπάθειες άρσης του πολιτικού αδιεξόδου στο στρατηγικής σημασίας βασίλειο του Κόλπου.
Η βία ρίχνει τη σκιά της στις συνομιλίες που άρχισαν την 10η Φεβρουαρίου ανάμεσα στην αντιπολίτευση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, και στην διορισμένη από τη σουνιτική μοναρχία με στόχο να εξευρεθεί ένας τρόπος εξόδου από την κρίση, που ξέσπασε όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες απαίτησαν εκδημοκρατισμό το 2011. Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών αυτών προγραμματιζόταν να αρχίσει την Κυριακή, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα πραγματοποιηθούν τελικά.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η σύγκρουση, κατά την διάρκεια της οποίας ορισμένοι από τους εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες σε αστυνομικούς, ακολούθησε την κηδεία ενός εφήβου, του Χουσέιν αλ Τζαζίρι, 16 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε στα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και ακτιβιστές.
Δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας για το θάνατο του εφήβου από την εισαγγελία.
Οι ταραχές στο χωριό Σάναμπις, δυτικά της πρωτεύουσας, προστέθηκε σε μια σειρά επεισοδίων ανάμεσα σε σιίτες νέους και αστυνομικούς από την Παρασκευή, όταν οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης τίμησαν την δεύτερη επέτειο της εξέγερσης στη χώρα-σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Το βασίλειο, βάση του Πέμπτου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, βρίσκεται σε κρίση αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις το 2011, με κεντρικό αίτημα τον τερματισμό της κυριαρχίας της μοναρχίας στην πολιτική ζωή και την εκχώρηση εξουσιών στο κοινοβούλιο.
Στις ταραχές είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι --σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης--, χιλιάδες είχαν φυλακιστεί και επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος για δύο μήνες. Οι διαδηλωτές λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων της σύγκρουσης ξεπερνάει τα 80, στοιχείο με το οποίο συμφωνεί η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι συνδέονται με το Ιράν, κάτι που εκείνες, όπως και η Τεχεράνη, διαψεύδουν.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από αξιωματούχους ότι η αστυνομία ανακάλυψε μια βόμβα τοποθετημένη σε μια υπερυψωμένη οδική διάβαση που συνδέει το νησί του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία, ενώ τέσσερις αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά και τραυματίστηκαν σε ένα σιιτικό χωριό.
Η βόμβα δύο κιλών ανακαλύφθηκε την Πέμπτη κοντά σε ένα τέμενος στον δρόμο που χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά και εξουδετερώθηκε με ασφάλεια.
Αργά την Παρασκευή τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σκάγια στο σιιτικό χωριό Κάρζακαν. Οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη «τεσσάρων τρομοκρατών που κατείχαν όπλα» μετά την επίθεση.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την κηδεία του έφηβου πολίτες προσπάθησαν μάταια να κάνουν διαδήλωση ως την Πλατεία του Μαργαριταριού, ένα κεντρικό σημείο στη Μανάμα που θεωρείται εστία της εξέγερσης του 2011. Όμως μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και υπήρξαν τραυματίες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Τουλάχιστον ένας από τους τραυματίες, που επλήγη από σκάγια, είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανέφερε το σιιτικό κόμμα αλ Ουέφακ μέσω Twitter.